Aspecte tehnice

Activitatea desfasurata de CTE – Iernut asigura producerea energiei electrice prin transformarea energiei termice (ardere CH4) in energie mecanica (turbina) si in energie electrica (generator). Este o centrala  electrica in condensatie, cu supraincalzire intermediara, dotata cu sase grupuri functionale in sistem bloc: cazan – turbina – generator – transformator electric, prin care se asigura functionarea independenta a grupurilor energetice.

Punerea in functiune a grupurilor s-a realizat in perioada 1963 – 1967.

Parametrii principali ai grupurilor nr.1, 2, 3, 4 de 100 MW sunt:

Temperatura abur viu la iesire din cazan: 550 0C;

Presiune abur viu la iesire din cazan: 138 bar;

Debit abur viu: 330 tone/ora;

Consum de gaz metan la sarcina nominala: 28.500 Nmc/ora;

Consum specific optim de baza de combustibil conventional pentru producerea energiei electrice: 322,5 gcc/kWh;

Consum specific de energie electrica pentru producerea energiei electrice: 6,2%.

Parametrii principali ai grupurilor nr.5 si 6 de 200 MW sunt:

Temperatura abur viu la iesire din cazan: 550 0C;

Presiune abur viu la iesire din cazan: 138 bar;

Debit abur viu: 640 tone/ora;

Consum de gaz metan la sarcina nominala: 47.000 Nmc/ora;

Consum specific optim de baza de combustibil conventional pentru producerea energiei electrice: 306 gcc/kWh;

Consum specific de energie electrica pentru producerea energiei electrice : 5,8 %. 

Campul de gaze naturale aflat in apropierea centralei, asigura alimentarea cu gaz natural a centralei prin intermediul SRM Cuci. Apa de racire necesara functionarii grupurilor este prelevata din raul Mures, motiv pentru care s-a construit si este in proprietatea centralei barajul de pe raul Mures, cu statia de pompe aferenta. Apa demineralizata necesara functionarii cazanelor se produce la sectia chimica a centralei, iar hidrogenul pentru racirea generatoarelor se produce in fabrica proprie de hidrogen.

Grupurile de 100 MW sunt alcatuite fiecare dintr-un cazan care functioneaza in sistem bloc cu turbina, iar cele de 200 MW sunt alcatuite fiecare dintr-un cazan cu doua corpuri. Turbina de 200 MW poate functiona cu ambele corpuri de cazane sau numai cu un corp de cazan.

Energia electrica produsa de generatoarele de 100 MW, respectiv de cele doua de 200 MW, este injectata in sistemul energetic prin intermediul a cate unui transformator bloc, cu puterea de 125 MVA, respectiv 250 MVA. O parte din energia electrica produsa la bornele generatoarelor este preluata, prin intermediul a cate unui transformator coborator de tensiune, de 13.8/6 KV, la grupurile de 100 MW, respectiv de 15.75/6 kV, la grupurile de 200 MW si utilizata la alimentarea serviciilor interne.

Legatura la Sistemul Energetic National se face prin 3 statii electrice de 110, 220 si 400 KV. Toate grupurile de la CTE – Iernut sunt calificate de Dispecerul Energetic National, ca furnizori de servicii tehnologice de sistem: reglaj primar, reglaj secundar, reglaj tertiar lent.