Comercializare

Intreaga cantitate de gaze naturale comercializata de catre Romgaz a fost vanduta pe piata interna. Romgaz a comercializat cantitatile puse in piata pe piata libera, atat prin negociere bilaterala cat si pe pietele centralizate. Cantitatile livrate in cursul anului 2018 au fost tranzactionate in proportie de aprox.60% pe pietele centralizate din Romania.

Din totalul cantitatilor de gaze naturale livrate in piata catre terti, s-au utilizat canalele de vanzare disponibile, dupa cum urmeaza:

gaze livrate in baza unor contracte incheiate pe pietele centralizate: 35,99 TWh;

gaze livrate in baza unor contracte bilaterale: 19,01 TWh.

Chiar daca productia de gaze naturale a Romgaz a fost in crestere, volumele livrate in anul 2018 au inregistrat o scadere sensibila, fiind la un nivel de aprox.99% din cele inregistrate in 2017, iar cele din productia proprie la un nivel de 97% fata de 2017.

Cu toate acestea, gazele livrate catre terti au inregistrat o crestere de 2,8%, in principal prin aportul gazelor din import si a scaderii cantitatilor livrate catre CET Iernut. Este de mentionat cresterea cantitatilor din import comercializate, cu aproximativ 150 mil.mc peste nivelul din 2017, crestere care a compensat partial scaderea volumelor de gaze comercializate din depozitele de inmagazinare, care a fost de aproximativ 250 mil.mc. In acelasi timp, cantitatea de gaze naturale consumata la CET Iernut a scazut la un nivel de doar 64% din cea aferenta anului 2017, adica aprox.200 mil.mc. Situatia livrarilor si surselor este prezentata in tabelul de la pagina 4-5.

In ceea ce priveste canalul de comercializare prin intermediul pietelor centralizate din Romania, ponderea Romgaz a fost una semnificativa, aprox.54% din totalul gazelor tranzactionate pe aceste piete cu livrare in 2018 fiind vandute de catre Romgaz. Cantitativ, Romgaz a comercializat peste 35 TWh cu livrare in 2018 pe pietele centralizate, din volumul de 65 TWh cat au reprezentat totalitatea tranzactiilor realizate pe aceste piete cu aceeasi perioada de livrare.

Incepand cu luna septembrie 2018 au fost operationalizate pietele centralizate pe termen scurt, iar Romgaz a inceput sa activeze pe piata pentru ziua urmatoare, respectiv piata intraday in scopul optimizarii vanzarilor pe de o parte si pentru echilibrarea portofoliului, pe de alta parte.