Explorare

Romgaz isi desfasoara activitatea de explorare in tara, ca unic titular de acord petrolier, pe 8 perimetre de Explorare Dezvoltare Exploatare(RG-01÷RG-08), organizate pe 3 proiecte majore dupa cum urmeaza:

                Proiectul  “Bazinul Central Transilvan” (perimetrele RG-01÷ RG-03)

                Proiectul “Moldova” (perimetrele RG-04÷RG-05)             

               Proiectul  “Muntenia”  (perimetrele RG-06÷RG 08)

 De asemenea, compania este cotitular cu parteneri straini in mai multe perimetre atat in tara cat si in afara tarii, astfel:

Onshore

Perimetrul Brodina si Bacau Nord: Raffles Energy SRL, Romgaz (50%)

Perimetrele Svidnik-Medzilaborce-Snina din Slovacia, cu o cota de participare de 25%, alaturi de Alpine Oil&Gas plc, 50% - operator si JKX Oil&Gas plc, 25% -  non-operator

Offshore

Perimetrul EX Trident, zona de apa adanca a Marii Negre, unde Romgaz este asociat printr-un contract de Joint Venture, ca nonoperator, cu o cota de 10 %  impreuna cu Lukoil Overseas Atash VB (72 %) si PanAtlantic (18%).          

Datorita activitatii sustinute a programelor de explorare angajate prin acordurile petroliere incheiate cu ANRM si a rezultatelor obtinute, in anul 2016 a fost posibila prelungirea fazei curente de explorare cu 5 ani. Astfel Prin HG nr. 726 din 5 Oct. 2016, publicata in MO nr. 793/7Oct.2016 a intrat in vigoare Actul Aditional nr.5 la Acordul petrolier de concesiune pentru explorare dezvoltare exploatare incheiat intre A.N.R.M. si S.N.G.N. Romgaz S.A., pentru perimetrele EDE, RG-01÷RG-08.

Intre cele mai importante rezultate ale activitatii de explorare in 2016 se inscriu:

2 descoperiri cu o resursa geologica contingenta (P50) de 27,0 mld.mc;

confirmari ale descoperirilor anterioare prin sonde de explorare evaluare insumand o resursa contingenta (2C) evaluata la cca.2,7 mld.mc.

Rezultatele s-au reflectat si in rata de inlocuire a rezervelor care, in anul 2012, a atins un nivel maxim de 323%.

Evolutia ratelor de inlocuire a rezervelor in perioada 2009-2016.

Lucrarile de explorare sunt proiectate si programate de catre Romgaz in baza conceptelor proprii folosind soft-uri specializate moderne, evaluarii prospectivitatii arealelor geologice cu particularitati specifice din cadrul perimetrelor concesionate si se desfasoara prin utilizarea metodelor specifice de explorare executate la suprafata pentru identificarea zonelor de acumulare a hidrocarburilor (prospecte), urmate de executia forajelor de explorare pentru verificarea existentei acumularilor.