Proiecte pentru incurajarea educației

Cooperarea Romgaz cu mediul educational se bazeaza pe un dialog activ, prioritare fiind dezvoltarea personala si pregatirea tinerilor pentru a putea raspunde provocarilor socioeconomice, demografice, de mediu sau tehnologice. Romgaz sustine concepte si initiative care sa duca la imbunatatirea sanselor pentru tanara generatie, avand in vedere ca, de multe ori, pentru institutii educationale sau pentru organizatii angajate in dezvoltarea sistemului educational, este nevoie de implicarea si de sprijinul voluntar din partea unei companii responsabile fata de comunitate, pentru ca programele de sustinere a educatiei si formarii sa poata fi implementate si sa inregistreze rezultatele dorite.

Romgaz sustine proiectul “Fizica altfel”

Proiectul national “Fizica altfel”, initiat de Centrul de Evaluare si Analize Educationale in colaborare cu Societatea Romana de Fizica, promoveaza un set de practici educationale moderne pentru invatarea fizicii in scoli bazat pe invatarea prin investigatie. Programul propune un model de predare-invatare centrat pe elev, prin cultivarea cercetarii si a autonomiei in invatare, ceea ce stimuleaza curiozitatea elevilor si asigura exersarea gandirii critice si a capacitatii de reflectie.

Programul a asistat si sprijinit deja peste 1.400 de profesori de fizica din multe judete ale tarii sa isi schimbe modul de lucru la clasa si sa utilizeze invatarea prin investigatie, metoda cu impact masurabil asupra rezultatelor copiilor. Peste 100.000 de elevi beneficiaza de avantajele noului mod de lucru la clasa, scopul  fiind cresterea interesului tinerilor pentru studierea stiintelor naturii si descoperirea pasiunii pentru cunoastere, fara de care inovatia si cercetarea stiintifica ar avea de suferit.

”Fizica Altfel” continua si in anul 2017, cca. 3.000 de profesori de fizica urmand sa dobandeasca cunostintele si abilitatile necesare predarii prin metoda invatarii prin investigatie. Au fost pregatiti formatori în 24 de judete pentru a-i invata pe profesori sa aplice la clasa noile metode de abordare a temelor din programa de fizica, incluse in „Ghidul metodologic de predare a fizicii”. Ministerul Educatiei recomanda oficial profesorilor de fizica din Romania predarea fizicii prin metoda investigatiei, in vederea promovarii unui demers didactic modern.

Romgaz sustine educatia cinematografica pentru elevi: CinEd - European Education for Youth

European Education for Youth este program de colaborare europeana in domeniul educatiei cinematografice, dezvoltat sub forma unei platforme online, care se adreseaza elevilor cu varste cuprinse intre 6-19 ani, cadrelor didactice, dar si tuturor celor interesati de arta cinematografica.

Platforma CinEd ofera o varietate de formate care pot fi proiectate in spatii diverse, de la cinematografe cu standarde profesioniste, la sali cu echipament minimal sau in sala de clasa. Cadrele didactice pot accesa gratuit platforma pentru a avea acces la resursele educationale si la catalogul de filme, astfel incat un numar cat mai mare de elevi sa isi poata dezvolta o noua perspectiva de a privi si intelege filmele de arta, devenind spectatori activi, cu viziuni critice, descoperind prin intermediul acestui program nu doar diversitatea cinematografica, ci implicit diversitatea culturala si lingvistica la nivel european.

Romgaz a sustinut implementarea programului CinEd in zece orase din Romania: Bucuresti, Alexandria, Buzau, Galati, Craiova, Medias, Targu Mures, Timisoara, Ploiesti si Roman, unde au fost organizate sesiuni de formare pentru cadrele didactice si proiectii cinematografice pentru elevi, acestea fiind urmate de discutii sub indrumarea  unui critic de film. Asociatia Culturala Macondo si Societatea Culturala NexT au coordonat implementarea in Romania a programului de educatie cinematografica initiat de Institutul francez din Paris care reuneste parteneri din opt tari europene.

UNICEF si Romgaz sprijina copiii sa mearga la scoala

UNICEF si Romgaz au semnat un parteneriat pentru a contribui la prevenirea si reducerea fenomenelor de absenteism, abandon scolar si parasire timpurie a scolii, in cadrul campaniei “Hai la Scoala! Model de interventie pentru participare scolara”.

Programul initiat de UNICEF, caruia s-a alaturat si Romgaz, a constat in consilierea cadrelor didactice, a autoritatilor locale si a parintilor, pentru asigurarea accesului la educatie in randurile copiilor din familii dezavantajate social sau economic in cinci comunitati defavorizate din Buzau, Dambovita, Neamt, Prahova si Suceava, pe parcursul anului scolar 2014-2015.

In scolile sustinute de Romgaz numarul total de elevi care au beneficiat de interventiile derulate in cadrul campaniei a fost de 1244 (689 elevi de ciclu primar si 555 elevi de ciclu gimnazial), din care 170 au fost identificati in risc major de abandon scolar (79 elevi de ciclu primar si 91 elevi de ciclu gimnazial).

La sfarsitul anului scolar 2015, Virgil Metea, Director General Romgaz, a vizitat impreuna cu Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF Romania, scoala cu clasele I-VIII din Cilibia, jud. Buzau, sustinuta de catre Romgaz incepand cu anul scolar 2014-2015. Scoala din Cilibia este un exemplu de buna practica, prin cresterea participarii scolare si reducerea absenteismului, inregistrate in aceasta scoala datorita programului Hai la scoala!.

Toate experientele, lectiile invatate si bunele practici dezvoltate in cadrul campaniei Hai la scoala, vor fi preluate, dezvoltate si integrate in proiectul derulat la nivelul judetului Bacau “Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”, care are ca scop incluziunea sociala, cresterea gradului de participare la educatie si reducerea riscului de abandon scolar si absenteism pentru copiii din comunitate.

Investitia in viitorul generatiilor care vor contribui prin inovatie si stiinta, la dezvoltarea durabila a companiei si implicit a societatii romanesti, reprezinta implicarea activa a Romgaz in viata comunitatilor unde schimbarea pozitiva este realizabila prin indeplinirea unor angajamente sociale pe termen lung.

Romgaz sprijina educatia prin arta cinematografica: “Cinema-edu”

Cinema-edu este un proiect de educatie cinematografica destinat liceenilor, in cadrul caruia se proiecteaza premiere cinematografice, productii cu si despre liceeni, animatii si documentare, dorind sa familiarizeze publicul tanar cu filme din patrimoniul mondial, sustinand discutii si dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate.

Cinema Edu este cel mai extins proiect de educatie cinematografica si sociala din tara, destinat liceenilor din Romania, care a ajuns in 2015 la editia a V-a. An de an sunt prezentate cele mai reusite filme europene, insotite de discutii inedite ale liceenilor cu invitati speciali din domeniul cinematografiei si nu numai. Subiectele de discutie inspirate de filmele proiectate au fost responsabilitatea fata de mediu, familia, problemele de comunicare sau puterea transformatoare a artei. Impreuna cu invitatii proiectului, regizori, actori si critici de film, liceenii au participat la acest proiect, in care arta vizuala este un instrument de baza pentru o educatie complexa, bazata pe interdisciplinaritate. Pe parcursul a sase luni de proiectii, elevii din Ploiesti, Craiova, Medias, Targu Mures si Roman, au invatat sa aprecieze filmele de arta si mai ales, sa inteleaga formele sale de vizionare.

Asociatia Culturala Macondo a primit sprijinul Romgaz in realizarea acestui proiect alaturi de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectorate Scolare Judetene.

Proiectul Cinema-Edu comunica cu elevii prin film, despre diverse probleme sociale si de actualitate pentru tineri si isi propune sa formeze un nucleu de interes fata de filmul de continut. Cinematografia reuseste sa ii sensibilizeze si sa le incurajeze gandirea critica si creativa.

Proiectul ”Scoala de vara Young Leaders Club”

Prin proiectul „Scoala de vara”, derulat la inceputul lunii august 2015, Asociatia Young Leaders Club (YLC) a vizat un stil interactiv de dezbatere a unor teme de actualitate, cum ar fi criza financiara, investitiile, cu o analiza complexa si in profunzime a pietelor financiare actuale prin organizarea de instruiri, seminarii si conferinte, care se adreseaza unui public tanar si dornic de evolutie.

In cadrul editiei a IX-a, 2015, programul s-a concentrat pe provocarile industriei financiare la nivel global. Participantii au fost studenti romani si  straini, viitori absolventi ai universitatilor de elita din lume, interesati de oportunitatea unei cariere in domeniul financiar. Printre lectorii programului s-au numarat profesori universitari, bancheri, traderi sau economisti de renume, iar programul s-a incheiat cu un examen final organizat cu ajutorul Bloomberg Institute, ceea ce confera absolventilor o certificare internationala a cunostintelor si abilitatilor lor.

Cursurile Young Leaders Club, care pe parcursul editiilor organizate au numarat peste 300 de participanti, se desfasoara sub deviza educatiei continue si sunt destinate a spori nivelul de cunoastere a participantilor, cat si a abilitatilor practice, pentru a pune in aplicare concepte de business asociate unor modele de succes in educatie. 

"Romgaz investeste in educatia ta!"

Proiectul social „Romgaz investeste in Educatia ta!” derulat la finele anului 2014, in parteneriat cu Asociatia Educatie pentru Europa Cluj Napoca, a aparut in ideea de a oferi sprijin didactic, moral, material si cultural elevilor de exceptie. In cadrul proiectului au fost premiati elevi gimnaziali de elita, identificati in 35 de comunitati locale din Transilvania, in care Romgaz desfasoara activitati. Premiul a constat in acordarea unui sprijin financiar fiecarui elev selectat in baza rezultatelor obtinute la invatatura si promovarea acestora in randul comunitatilor prin distribuirea unei reviste dedicate copiilor premiati. Proiectul a venit in intampinarea tinerilor care prin efortul lor au devenit un exemplu de excelenta si motivatie, Romgaz dorind sa le acorde recunoasterea binemeritata si sa-i incurajeze in misiunea lor de promovare a succesului prin educatie.

"Razboiul Mintilor"

Romgaz s-a alaturat dezvoltarii proiectului concurs pe teme de cultura generala „Razboiul mintilor”, conceput sub forma unei emisiuni televizate de catre Asociatia „Permanent activ” Tg. Mures impreuna cu studioul TVR Tg.Mures si sprijinit de Inspectoratul Scolar Judetean Mures.

Emisiunea reprezinta o forma de educare interactiva in beneficiul comunitatilor, prin promovarea unor modele sociale in randul tinerilor si incurajarea autoperfectionarii multidisciplinare permanente.

Echipe ale liceelor din judetul Mures s-au confruntat in cadrul emisiunii difuzate de TVR Tg. Mures in probe teoretice de cultura generala grupate in opt domenii, dar au sustinut si o proba practica de indemanare, spontaneitate sau perspicacitate. La acest proiect au raspuns pozitiv 16 licee muresene reprezentand sase localitati, Targu Mures, Sighisoara, Ludus, Tarnaveni, Reghin si Gurghiu, insumand in final un numar impresionant, de peste o mie de persoane, elevi, profesori, parteneri si realizatori.

Diverse

In fiecare an, Romgaz sustine financiar copii de la scolile si gradinitele din comunitatile locale, pentru a participa la olimpiade, competitii sportive, evenimente festive si olimpiade scolare nationale sau internationale.

Romgaz a sustinut in anul 2015 Olimpiada Nationala de Matematica 2015 – 2016 pentru clasele V–XII si Olimpiada Nationala de Limba si Literatura Romana, organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Mures. Intrate in constiinta generatiilor, olimpiadele scolare constituie incununarea unei activitati indelungate, perseverente, stimuland dorinta fiecaruia de a fi cel mai bun dintre cei buni. 

Compania participa activ in diverse parteneriate educationale cu institutii de invatamant superior precum Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca si Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. 

Implicarea Romgaz in sustinerea invatamantului in diferite orase consta si in sprijinul financiar acordat pentru modernizarea salilor de clasa, reabilitarea cladirilor, dotarea bibliotecilor, reamenajarea spatiilor din curtile scolilor sau organizarea de competitii si concursuri, de asemenea pentru deplasari in strainatate in vederea schimbului de experienta sau organizarea de evenimente specifice.