Romgaz sustine comunitatea

Implicarea Romgaz in proiecte sau programe de interes pentru progresul comunitatilor este motivata de dorinta de a veni in intampinarea asteptarilor societatii si de a sustine initiativele multilaterale care pot contribui la dezvoltarea durabila in beneficiul generatiilor prezente si viitoare.

Angajamentul de implicare sociala, parte integranta a strategiei CSR Romgaz, promoveaza dialogul activ si cooperarea cu partile interesate, pentru articularea unui scop comun in favoarea sustenabilitatii.

Program de implicare sociala in parteneriat cu UNICEF Romania

„Incluziune sociala prin furnizare de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii”

Proiectul pilot initiat de UNICEF la nivelul judetului Bacau, cu o durata de implementare pana la finalul anului 2017, raspunde nevoilor multiple ale comunitatilor cu risc de excluziune sociala ca urmare a accesului scazut la servicii de sanatate, sociale si de educatie, la care se adauga cunostinte limitate despre drepturi si oportunitati.

Proiectul urmareste dezvoltarea unui mecanism de identificare timpurie a copiilor si a familiilor in situații de risc si de prevenire a situaţiilor de risc prin intervenţii integrate si dezvoltarea de metodologii de lucru la nivelul sistemelor de educație, protecție sociala si asistența medicala comunitara.

Pe parcursul anului 2016  s-a evaluat situatia intregii populatii de copii si a familiilor acestora in 45 de comunitati, iar in functie de nevoile identificate, s-a facilitat accesul acestora la un set de servicii de baza sociale, de sanatate si educationale, asigurate de catre echipe comunitare la nivel local, respectiv: asistent social, asistent medical comunitar, mediator scolar si sanitar. Au fost infiintate centre comunitare la nivelul carora echipele comunitare au derulat activitati medico-sociale implicand aproape 2000 de copii si 941 de adulti. Primele rezultate au fost obtinute pe baza unor parteneriate extinse, ce au adus laolalta ministerele de resort, alaturi de institutiile judetene relevante, 45 de scoli si 38 de autoritati publice locale. O serie de fotografii si marturii de la aceste actiuni pot fi accesate pe site-ul proiectului, precum si pe pagina de Facebook a proiectului Servicii comunitare pentru copii.​

Pentru asigurarea sustenabilitatii interventiilor la nivel local, au fost reactivate 37 de structuri comunitare consultative, structuri ce aduc impreuna reprezentanti cheie din comunitate si din primariile incluse in proiect. Pe plan national, eforturile de advocacy s-au concretizat recent, octombrie 2016, prin adoptarea de catre Guvern a unei legi privind asistenta comunitara.

Conceptul de furnizare de servicii integrate la nivel comunitar a fost formulat ca rezultat al unei initiative comune a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii cu sustinerea UNICEF. 

Dezvoltarea comunităţilor locale

Romgaz continua să ofere sprijin pentru susținerea și implementarea unor palete variate de programe sociale, pentru susținerea unor proiecte educaționale, sprijinirea evenimentelor culturale, artistice, muzicale, a congreselor sau sesiunilor științifice, pentru modernizarea infrastructurii, cum ar fi lucrări de renovare, reamenajare, restaurare, construire de noi edificii, construire de centre sociale si programe de reabilitare a lăcașelor de cult. 

Voluntariat Romgaz

Salariatii Romgaz au raspuns pozitiv la initiativa de a forma un grup de voluntari Romgaz care sa reprezinte compania in diverse actiuni dedicate comunitatii locale si de a raspunde programelor care vin in intampinarea asteptarilor pentru o comunitate sanatoasa si un mediu curat.

“Ora Pamantului” marcata prin initiative de voluntariat ale salariatilor Romgaz

Romgaz a decis sa se alature campaniei de constientizare a problemelor mediului inconjurator generate de activitatea umana, pentru a transmite un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili fata de mediul inconjurator si de a ne implica in construirea unui viitor durabil.

Pentru al 3-lea an consecutiv, Romgaz a stins iluminatul ambiental, timp de o ora, la sediile sale administrative din Medias, Ploiesti si Tg. Mures si a invitat comunitatea sa participle la actiuni voluntare, o oportunitate de a atrage atentia asupra problemelor cauzate de schimbarile climatice si de consumul excesiv cu impact direct asupra naturii.

Ora Pamantului a fost marcata in 2017, ca si in 2016, prin organizarea in parteneriat cu Asociatia de Turism si Ecologie Dianthus a unui tur cu bicicleta timp de ora pentru a promova ciclismul ca alternativa nepoluanta de deplasare in oras.

In anul 2015, compania a organizat la Casa Gazelor Naturale un concert de chitara la lumina lumanarii, sustinut de un grup de elevi din cadrul Scolii "Hermann Oberth" din Medias. Un alt eveniment, la care au participat voluntari Romgaz, a fost alergarea nocturna din zona Binder Bubi din Medias, initiativa derulata in colaborare cu Asociatia Dianthus.

Voluntariat pentru igienizarea arealelor naturale din zona Mediasului!

In cadrul celui mai mare proiect de implicare sociala, „Let’s do it, Romania!”, desfasurat in toate judetele din Romania, Romgaz s-a alaturat initiativei si a lansat salariatilor companiei invitatia de a fi voluntar pentru o zi in echipa Romgaz, intr-un proiect care contribuie la prevenirea si reducerea poluarii in zona Mediasului. Pe 24 septembrie 2016, voluntarii au promovat respectul fata de natura si educatia pentru mentinerea unui mediu curat si sanatos. Romgaz a sustinut buna desfasurare a proiectului, venind in sprijinul organizatorilor din Medias cu materiale necesare bunei desfasurari a actiunii de strangere a deseurilor. Sprijinirea unui proiect national de igienizare a arealelor naturale este un gest de responsabilitate asumata fata de mediul inconjurator.​

Creioane colorate in dar de 1 Iunie!

Romgaz s-a alaturat unui proiect care a venit in sprijinul a cca. 50 de copii din Singeorgiu de Mures, aflati in situatii de dificultate si de saracie, cu un risc mare de abandon scolar. Fundatia Caritas se ingrijeste de buna functionare a unui Centru de zi pentru integrare/reintegrare sociala a copiilor si familiilor din Singeorgiu de Mures, organizand periodic intalniri de educatie parentala si gazduind activitati de meditatii si de dezvoltare a personalitatii copiior prin programul Scoala dupa Scoala sau Gradinita de vara.Pentru sustinerea activitatii Centrului de zi, in luna mai 2016, s-au colectat materiale didactice pentru clasele I-IV, din donatii personale ale angajatilor Romgaz: creioane colorate, carioca, creta cerata, acuarele, tempera, plastilina, hartie colorata, carti de colorat, carti educative, jucarii educative etc.

Prevenirea abandonului scolar inseamna reducerea efectelor negative asupra dezvoltarii sociale si a cresterii economice, deoarece abandonul scolar nu reprezinta o problema individuala, ci una a intregii societati, motiv pentru care Romgaz sustine implicarea in proiecte sau programe de interes pentru progresul comunitatilor.

Atelier de fotografie industriala Romgaz

In aprilie 2015,  Romgaz, promotor al relatiei deschise si responsabile fata de angajatii sai, a organizat pentru pasionatii de fotografie din cadrul companiei, un atelier foto dedicat zonei industriale. Sesiunea de fotografie s-a desfasurat pe parcursul a 3 zile si a imbinat elemente de teorie fotografica cu sedinte foto practice in locatiile Romgaz. Atelierul foto a reunit 11 participanti voluntari, a caror participare promoveaza o cultura organizationale sanatoase si deschise

Initiativa pentru sustinerea persoanelor cu nevoi speciale

Cu ocazia sarbatorilor pascale, Romgaz a gazduit in spatiul sediului central o expozitie a Asociatiei Romane pentru persoane cu handicap mintal - filiala Medias - “Dar din dar de sarbatori”. Prin achizitia exponatelor, salariatii Romgaz au contribuit voluntar la sustinerea membrilor asociatiei cu nevoi sociale.

Biblioteci scolare cu sprijinul voluntar al salariatilor Romgaz

Salariatii Romgaz sustin initiativa de responsabilitate sociala de a oferi sansa elevilor sa-si largeasca orizontul cunoasterii, sprijinind procesul de formare a deprinderilor de lectura si studiu. Colectarea de carti din donatii personale ale salariatilor Romgaz vine in sprijinul proiectelor de imbogatire a titlurilor de carte destinate copiilor dornici de lectura.

“Daruieste o carte, creeaza o biblioteca”

In prima parte a anului 2014, Romgaz s-a alaturat initiativei civice de infiintare a unei biblioteci pentru copiii care frecventează centrul de zi „Sf.Andrei” din Medias, unde copiii si familiile aflate in dificultate, beneficiaza de asistenta comunitara, prin implicarea in activitati educative, culturale si recreative.

Prin donatii personale ale salariatilor Romgaz s-au colectat in jur de 200 titluri de carti specifice varstei de 6-14 ani, in scopul dezvoltarii interesului pentru lectura a copiilor care trec pragul centrului de zi. 

“Ai carte, ai parte!”

Peste 800 de titluri de carti, provenind din biblioteci personale, au fost donate de catre salariatii Romgaz in beneficiul Scolii Generale ”Stephan Ludwig Roth”, clasele I-VIII din satul Nemsa, pentru amenajarea unei biblioteci scolare.

Romgaz a derulat pe toata perioada lunii martie a anului 2013 o campanie sub titlul Daruieste o carte in luna lui Martisor! pentru strangerea de carti, destinate celor 120 de elevi ai scolii generale.

Proiectului a fost un succes, cartile fiind transportate si predate reprezentantilor scolii gimnaziale in prezenta elevilor care si-au exprimat multumirea prin desene si mesaje dedicate voluntarilor Romgaz.

Casa Gazelor Naturale Medias

Casa gazelor naturale marcheaza intr-un un spatiu muzeal de exceptie, istoria de peste 100 de ani a explorarii si exploatarii gazelor naturale din Romania, unde conserva identitatea sectorului national al gazelor naturale in expuneri reprezentative, dedicate  exclusiv acestui domeniu.

In colaborare cu reprezentanti ai autoritatilor locale, organizatii sau institutii de invatamant, Romgaz gazduieste in spatiul Casei Gazelor Naturale Romgaz din Medias o serie de evenimente dedicate comunitatii, cum ar fi lansari de carte, vernisaje de pictura si arte plastice, simpozioane, sesiuni de comunicari sau desfasurarea unor manifestari dedicate unor celebrari nationale si internationale.

Evenimentele gazduite si derulate in parteneriat cu Romgaz sunt prezentate pe pagina oficiala de Facebook a Casei Gazelor Naturale Medias.

Siguranţa pe Internet

In spatiul „Casei gazelor”, in cadrul proiectului de responsabilitate sociala „Siguranta pe internet”, tineri utilizatori de internet, elevi ai scolilor mediesene, au fost invitati sa participe la sesiuni interactive pe tema riscurilor carora sunt expusi in lumea virtuala. O scurta informare asupra legalitatii actiunilor pe internet si a modului in care se pot proteja impotriva atacurilor cibernetice, recomandari pentru accesarea corecta a informatiilor pe internet si reguli pentru utilizarea in siguranta a internetului, au completat sesiunile derulate in cadrul proiectului. 

​Ziua Mondiala a Geologiei la Casa Gazelor Naturale

Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Geologiei, intitulat generic ”Bogatiile Pamantului“, a gazduit peste 100 de elevi ai Colegiului Tehnic Mediensis care au urmarit o expunere dedicata domeniului geologiei, coordonata de catre dr. geolog Dorin Dordea.