Cultura

Continuand efortul sustinut de sprijinire a proiectelor culturale ale tarii, Romgaz isi pastreaza pozitia de sponsor la manifestari cu caracter national si international. Cele mai importante proiecte la care societatea Romgaz si-a adus aportul sunt :

 • Festivalul International de Teatru Sibiu

  Festivalul International de Teatru Sibiu, este unul dintre cele mai importante festivale anuale de dramaturgie din Romania si al treilea ca amploare si importanta din Europa. Oferta culturala a acestui festival a fost deosebit de bogata si variata, cuprinzand productii reprezentative ale marilor teatre romanesti si din strainatate. 

  S-au desfasurat spectacole de strada in orasul vechi si in cetatile si  bisericile fortificate medievale din imprejurimile Sibiului, spectacole de  teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de papusi, spectacole de lumini, muzica, pantomima, pana la conferinte, dezbateri, expozitii de fotografie si pictura, lansari de carte, instalatii si ateliere, care au avut loc atat in spatii conventionale cat si in spatii neconventionale, transformand Sibiul intr-o veritabila capitala culturala a lumii.

 • Sibiu Jazz Festival

  Sibiu Jazz Festival, este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului, care l-au onorat cu prezenta.
  Primele editii ale Festivalului National de Jazz au loc la Ploiesti, la inceputul anilor '70.
  Anul 1974 devine hotarator pentru Festivalul de Jazz, deoarece se hotaraste mutarea de la Ploiesti la Sibiu, loc in care se bucura de respect si sustinere. Este cel mai vechi festival de acest gen din Romania si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala Jazzului” din Romania.
  In anul 1977 Festivalul devine un eveniment international, prin participarea unui grup de muzicieni din Cehoslovacia, pentru ca patru ani mai tarziu sa se organizeze in cadrul Festivalului primul Open Air Jam Session din Romania.
  De-a lungul a patru decenii, Festivalul International de Jazz de la Sibiu si-a consolidat faima de autentica sarbatoare anuala a muzicii contemporane si improvizate.

 • Festivalul si Concursul International „George Enescu”

  Festivalul si Concursul International „George Enescu a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui Festival si Concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale printre care amintim pe Lordul Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan si multi altii care prin participarea lor au contribuit la cresterea renumelui acestui eveniment al Europei de Est. 
  Este considerat cel mai important eveniment cultural al Romaniei contemporane, devenind un reper stralucitor pe harta culturala a lumii,   marcand o noua treapta a apropierii si innobilarii oamenilor prin cultura.

 • Astra Film Festival

  Romgaz a devenit in 2014 partener oficial Astra Film Festival, care a dezvoltat in cei peste 20 de ani de existenta un brand cultural recunoscut in tara si in strainatate prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate si varietatea workshop-urilor de specialitate. Festivalul este considerat cel mai important forum al filmului documentar din Romania.

  Intr-o atmosfera multiculturala, ce reuneste profesionistii de cinema si publicul entuziast, se dezbat problematici actuale ale transpunerii realitatii pe ecran prin intermediul filmului documentar. Renumit pentru originalitatea in programare si atmosfera deschisa pe care o creeaza, Festivalul aduce in 2014 in atentia publicului, o sectiune competitionala inedita si o gama larga de programe aditionale: portrete, programe tematice, proiectii speciale si o serie de evenimente paralele.

   

 • Medias Central European Film Festival

  Romgaz s-a implicat direct in sustinerea Medias Central European Film Festival (MECEFF), un eveniment cultural care a reunit nume de marca ale cinematografiei Europene, fiind un proiect in egala masura cultural si multiethnic.

  Proiectul MECEFF - MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL „7+1”(MECEFF „7+1”), este un festival consacrat cinematografiilor tarilor invecinate Romaniei prin intermediul caruia se fac cunoscute aceste cinematografii si se incearca introducerea noului film romanesc intr-un context special, atat tematic cat si de vecinatate geografica, acela al unor cinematografii de mare traditie si producatoare de creatori de film de incontestabil prestigiu ca Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jires, Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo, etc.

 • Turneul „Pianul Calator”

  Marele compozitor si pianist Franz Liszt a realizat un turneu de concerte in tarile romane in anii 1846 si 1847. Concertele oferite de catre Liszt unor comunitati in care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Insasi sosirea lui Liszt in orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment in sine. La Timisoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special in piata din fata catedralei, se putea citi „Bine ai venit, Franz Liszt”.

  Aceste concerte erau sustinute pe un pian Erard ce calatorea alaturi de Liszt, iar multe dintre ele au avut si un caracter umanitar, Franz Liszt donand onorariul in scopul infiintarii unei scoli, o parte din bani fiind impartiti saracilor sau donati diverselor asociatii de muzicieni. 

  Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal Brasov, interpretand Concertul in Re major de J. Haydn la varsta de 10 ani. De atunci a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica "G. Enescu" din Bucuresti sau cu Orchestra Nationala Radio. In Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony.

  A sustinut recitaluri solo si de muzica de camera in Romania, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda si Statele Unite. A colaborat cu artisti cunoscuti precum Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Sergiu Schwartz, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Iuri Mazurkevich si Nathaniel Rosen.
              
  Din 2002 este solist al Filarmonicii din Brasov, membru al Romanian Piano Trio, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma si profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Brasov. Este profesor invitat la Festivalul International de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra in colaborare cu Boston University.

 • Turneul National Stradivarius

  Turneul National Stradivarius, sustinut de catre violonistul Alexandru Tomescusi de catre pianistul HORIA MIHAIL s-a desfasurat in 15 orase din Romania si in premiera nationala si-a  dedicat activitatea strangerii de fonduri in cadrul unor campanii sociale.

  Fondurile stranse in urma concertelor au fost destinate ajutorarii copiilor hipoacuzici din Romania.

  Vioara Stradivarius-Elder a fost cumparata de catre statul roman in anul 1956 si a aparţinut pana in 1997 maestrului Ion Voicu. In urma concursului organizat in anul 2007 de catre Ministerul Culturii, Alexandru Tomescu a primit dreptul de a canta la acest instrument.