Sanatate

Energynomics Awards, ediţia a IV-a

În cadrul galei Energynomics Awards 2016, ROMGAZ a câștigat premiul “Programul pentru sănătatea comunităţilor”. Programul a vizat comunităţile locale în care activează Romgaz şi a avut ca scop eficientizarea sistemului medical atât de necesar unei populaţii sănătoase.

„Programul Romgaz pentru sanatatea comunitatilor”

Programul pentru comunitatile locale in care activeaza Romgaz vine in intampinarea nevoilor cu care se confrunta acestea, scopul fiind eficientizarea sistemului medical atat de necesar unei populatii sanatoase. Romgaz ofera sprijin pentru implementarea unor proiecte de imbunatatire a serviciilor medicale si sustine cercetarea in domeniul sanatatii prin dotari ale unitatilor medicale, prin sustinerea unor proiecte de reabilitare/reparatii/eficientizare a unitatilor spitalicesti, a programelor de cercetare, educationale, de informare si de formare in domeniul medical.

Proiectul "Spitalul Verde"

Pe parcursul anului 2017 va demara proiectul de modernizare si crestere a performantei energetice prin utilizarea energiei solare pentru producerea apei calde menajere si prin utilizarea pompelor de caldura si a forajelor geotehnice la Pavilionul Interne din cadrul Spitalului Municipal din Medias.

In 2015 Spitalul Municipal Medias a realizat cu sprijinul financiar oferit integral de Romgaz proiectul pilot de eficientizare energetica a unei cladiri, proiect denumit Spitalul Verde. Actiunea a constat in modernizarea pavilionului de boli infectioase si cresterea eficientei energetice prin utilizarea de energie provenita din surse regenerabile folosind foraj geotermic cu pompe de caldura si panouri solare. Aceasta investitie a redus cu 50 % costurile de productie a agentului termic pentru acest pavilion, fiind totodata o metoda sustenabila. Proiectul pilot s-a dovedit a fi unul eficient, motiv pentru care Spitalul Municipal din Medias a facut demersuri pentru extinderea sistemului de producere a agentului termic din surse regenerabile si pentru alte pavilioane. Momentan proiectul este in faza de documentatie  in vederea avizarii lucrarilor de interventie (D.A.L.I.), etapa a 2-a a proiectului urmand a fi derulata in 2017.

Dotarea Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala  al Spitalulului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Tarnaveni, jud. Mures

Spitalul Tarnaveni deserveste o comunitate cu cca 22.000 de locuitori, marea majoritate provenind din zone rurale ale bazinului Transilvan, unde compania desfasoara activitati de productie de peste 100 de ani. In procesul de investigare si tratare, spitalul are nevoie de aparatura de specialitate motiv pentru care Romgaz a venit in intampinarea solicitarii lor de finantare in vederea  achizitionarii unui computer tomograf pentru dotarea laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala. Achizitia se va realiza pe parcursul anului 2017.

Echipamente medicale pentru Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

Romgaz a raspuns solicitarii de a veni in sprijinul unitatii medicale pentru realizarea de dotari cu echipamente medicale in sectiile ATI, laboratorul de analize medicale si pentru sectiile de neurochirurgie si ortopedie. Angajatii sucursalei de inmagazinare Ploiesti sunt membri ai comunitatii deservita de spitalul de urgenta Ploiesti, acesta fiind singurul spital care asigura servicii medicale de urgenta pe o raza de 60 de km pentru cca. 250.000 locuitori din zona urbana si zonele rurale limitrofe. Achizitia se va realiza pe parcursul anului 2017.

Aparatura de specialitate pentru Laboratorul Spitalului Municipal din Blaj

Spitalul deserveste o comunitate urbana si rurala de cca 52.000 locuitori, iar parte din acestia sunt membri ai comunitatilor in care Sucursala de Productie Medias are campuri de exploatare. Romgaz a venit in intampinarea nevoii spitalului acordand sprijin financiar pentru achizitionarea unui aparat de biochimie si a unui ecograf Doppler. Suma solicitata vine in completarea resurselor financiare ale spitalului pentru modernizarea aparaturii. Achizitia se va realiza pe parcursul anului 2017.

Sprijin financiar pentru Proiectul de cercetare „Hidrogeluri termoreversibile injectabile pentru infarct miocardic”

Romgaz a acordat sprijin financiar Institutului de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iasi pentru realizarea proiectului „Hidrogeluri termoreversibile injectabile pentru tesutul bolnav al cordului in infarctul miocardic” si brevetarea acestuia (WO Patent), ceea ce reprezinta un ajutor pentru impulsionarea cercetarii in domeniul sanatatii. Cercetatorii Institutului Petru Poni au inregistrat rezultate remarcabile in laborator. Hidrogelul termorevesibil este un produs destinat vindecarii infarctului miocardic prin chirurgie non-invaziva. Injectarea unui ml de solutie in locul bolnav de pe cord, va genera un tesut sanatos in 4 saptamani.

Produsul este unul cu impact social si ecomonic major,  reducand  puternic costurile comparativ cu interventia chirurgicala clasica in cazul atacului de cord, precum si timpul de recuperare a pacientului. Romgaz a asigurat o parte din suma necesara pentru acoperirea acestor costuri, astfel incat sa se poata asigura conditiile pentru producerea si comercializarea gelului. Hidrogelul urmeaza sa intre in productie pe parcursul anului 2017.

Intr-o statistica Eurostat 2011, Romania este pe locul 7 din 33 de tari analizate la persoane decedate din cauza bolilor cardiovasculare, cu un numar de 700 de persoane la 100.000 de locuitori, fata de media UE de 278 de persoane la 100.000 de locuitori.

Sprijin pentru imbunatatirea serviciilor medicale

Romgaz a oferit pe parcursul anului 2015 sprijin pentru susținerea și implementarea unei palete variate de programe în domeniul sănătăţii, prin dotarea a patru spitale din Mediaș, Tg. Mureș, Sibiu și Blaj cu aparatură medicală de înaltă performanță, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii unor centre pentru persoane cu dizabilități, sau  sprijin acordat pentru efectuarea tratamentului de specialitate pentru copii diagnosticați cu autism.

Spitalul și sănătatea în genere, se află în topul așteptărilor la nivelul comunității locale, dată fiind subfinanțarea sistemului național de sănătate. Sprijinirea unităților medicale a fost și este o preocupare invariabilă pentru Romgaz, confirmată de istoricul acţiunilor de sponsorizare a unităţilor medicale.

Romgaz Medias dovedeste continuitatea implicarii si sustinerii mediului social pentru reabilitarea, dotarea si renovarea Spitalului Municipal Medias, astfel s-au donat bani pentru finalizarea unor lucrari de modernizare cat si pentru dotarea spitalului cu aparatura:

  • „Serviciul de Anatomie patologica - citologie” a fost dotat cu Etuva termoreglabila de 100 litri;
  • „Sectia Medicala I” a primit sprijin financiar din partea Romgaz pentru  achizitionarea de materiale necesare renovarii a doua saloane ale sectiei, achizitionarea unui „Ecograf cu doua sonde”, pentru modernizarea si dotarea sectiei cu aparatura moderna;
  • In urma sprijinului Romgaz, Spitalul Municipal a achizitionat un „Fibrobronhoscop Olympus” pentru efectuarea de bronhoscopii;
  • Inaugurarea a patru saloane de la secţia de chirugie, recondiţionate cu ajutor financiar Romgaz. Cele patru saloane fac parte din cadrul unui proiect de reabilitare la un nivel superior a 16 saloane;
  • Romgaz a sprijinit spitalul Municipal pentru efectuarea unor lucrari de renovare astfel s-au montat geamuri termopan, s-a zugravit exteriorul si s-au efectuat reparatii ale grupurilor sanitare.

Saptamana sanatatii

Romgaz, prin Casa Gazelor Naturale, a derulat proiectul CSR “Saptamana Sanatatii” in  parteneriat cu Centrul de Voluntariat – Directia Primariei Municipale Medias  pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret, Crucea Rosie subfiliala Medias si Fundatia Andreea.

Proiectul dedicat elevilor scolilor gimnaziale si liceelor din Municipiul Medias, face parte din programul de responsabilitate sociala pentru comunitate, directia educatie-sanatate, proiect organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, in perioada 01aprilie – 04 aprilie 2013, la care au participat in medie 300 de elevi zilnic.

In cadrul unor module structurate pe categorii de varsta si tematici specifice, Casa Gazelor naturale a gazduit pe parcursul a patru zile, prezentari si demonstratii practice sustinute de lectori voluntari, reprezentanti ai unor organizatii non profit sau unor directii publice  care au desfasurat campanii de informare si educare a tinerilor pentru dezvoltarea unui stil de viata sanatos prin fructificarea interesului pentru practicarea sportului si pentru folosirea factorilor naturali in scopul intaririi organismului si prelungirii duratei de viata.

Proiectul a debutat cu modulul “Pozitiv in gandire – Negativ  in analize” sustinut de Fundatia Andreea Medias si Crucea Rosie Subfiliala Medias, prin managerul de programe al Fundatiei Andreea, Maria Gina Toma. Actiunea s-a adresat elevilor de liceu prin derularea unei campanii de  informare referitor la prevenirea si combaterea bolilor transmisibile, modul de identificare, manifestarile specifice si repercusiunile acestora.

In a doua zi a proiectului, elevi ai scolilor gimnaziale au dobandit noi cunostinte despre beneficiile si remediile naturii in tratarea si adoptarea normelor de baza ale igienei proprii, dezvoltarea raspunderii pentru sanatatea proprie si colectiva in cadrul modulului “Doctor Natura” sustinut de dr. farm. Ladislau Rosenberg si asist. med. Lea Muszka.

Modulul practic “Lectia de prim ajutor” adresat elevilor de liceu si elevilor scolilor gimnaziale si coordonat de Directia Crucea Rosie – Subfiliala  Medias sustinuta de Serviciul de ambulanta Medias, a abordat masuri de prim ajutor in cazul unor accidente sau in anumite situatii de criza. Demonstratia practica a echipei Serviciului de ambulanta Medias  s-a desfasurat in incinta parcului din fata Casei Gazelor Naturale.

Proiectul s-a incheiat cu un mars antidrog al elevilor de liceu in centrul istoric al Mediasului  avand ca scop evidentierea riscurilor unor efecte negative, adesea ireversibile,  asupra dezvoltarii sanatoase a tinerilor consumatori de droguri. Marsul a fost incheiat in Piata Primariei din Medias  cu un Flashmob “Keep Healthy”.