Partile interesate
Romgaz publică anual, începând cu anul 2017, Raportul de Sustenabilitate al companiei, ceea ce reprezintă angajamentul de a comunica transparent cu toate părțile interesate privind măsurile implementate în cursul anului precedent raportării pentru a îmbunătăți performanța noastră de sustenabilitate.
Rapoartele răspund cerințelor legislative stabilite prin Ordinele Ministrului Finanțelor Publice (MFP) nr. 1938/2016 și nr. 2844/2016 care prevăd obligativitatea companiilor de interes public cu peste 500 de angajați să raporteze informațiile nefinanciare care sunt necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției pe piață și a impactului activității lor asupra economiei, societății și mediului.
În vederea realizării Rapoartelor de Sustenabilitate, se face o analiză de materialitate pentru identificarea temelor economice, sociale și de mediu prin intermediul cărora compania noastră are un impact semnificativ asupra economiei, societății și mediului, dar și nivelul de influență pe care aceasta îl are asupra părților sale interesate. Pentru identificarea și prioritizarea părților interesate, se constituie la nivelul companiei un grup de lucru care în cadrul unor ședințe de lucru identifică părțile interesate relevante, prioritizate în baza a două variabile: influența părților interesate asupra companiei și impactul companiei asupra părților interesate.
Ţinând cont de principalele tendințe în sectorul petrol și gaze, atât la nivel național cât și internațional şi prin analizarea principalelor standarde și metodologii specifice (Standardele GRI, Suplimentele GRI G4 specifice sectorului Petrol și Gaze, Orientările IPIECA pentru industria de petrol și gaze privind raportarea voluntară a sustenabilității, Sustainability Accounting Standards Board – S.A.S.B., Anuarul de sustenabilitate ROBECOSAM 2018), pentru prioritizarea temelor nefinanciare, se derulează procese de consultare a părţilor interesate, fiind identificate astfel teme nefinanciare materiale care sunt aprofundate în cadrul fiecărui raport pentru a înțelege care este performanța nefinanciară aferentă activităților desfășurate de companie, rezultând astfel Matricea de materialitate ROMGAZ.
Suntem conștienți de rolul nostru în economia și societatea românească. Acest lucru ne permite să menținem un dialog deschis cu toate părțile interesate care ne influențează activitatea și care, la rândul lor, sunt influențate de noi.
În acest sens, actualizăm în fiecare an harta părților interesate care ne permite să stabilim nivelul de prioritate pentru fiecare categorie și să răspundem în mod corespunzător și oportun așteptărilor lor.
Pentru identificarea și prioritizarea părților interesate, în cadrul companiei se constituie un grup de lucru care stabileşte, într-o primă etapă, o listă inițială cu părțile interesate potențial relevante. Succesiv, în cadrul unor ședințe de lucru, lista inițială este verificată și aprobată, rezultând astfel lista părților interesate relevante pentru companie.
Părțile interesate sunt prioritizate în baza a două variabile: influența părților interesate asupra companiei și impactul companiei asupra părților interesate.
