Mergi la conţinutul principal

Explorare

S.N.G.N. Romgaz S.A. desfășoară operațiuni petroliere pe teritoriul României în calitate de Titular unic al Acordului de Concesiune de Explorare – Dezvoltare – Exploatare aprobat prin H.G. nr.23/2000, pentru 8 perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare cu suprafață totală de 16,282 km2, organizate pe 3 proiecte majore:

 • PROIECT TRANSILVANIA: cu blocurile de explorare RG.01 Transilvania Nord, RG.02 Transilvania Centru, RG.03 Transilvania Sud
 • PROIECT MOLDOVA: cu blocurile de explorare RG.04 Moldova Nord, RG.05 Moldova Sud
 • PROIECT MUNTENIA – OLTENIA: cu blocurile de explorare RG.06 Muntenia Nord-Est, RG.07 Muntenia Centru, RG.08 Oltenia

S.N.G.N. Romgaz S.A. desfășoară operațiuni în perimetre, unde este co-titular, alături de parteneri străini:

ONSHORE

 • România: Zăcăminte comerciale, în colaborare cu Raffles Energy S.R.L.: Bilca, Vicșani, Frătăuți, Voitinel, Lilieci
 • România: Zăcăminte comerciale ȋn colaborare cu Amromco Energy S.R.L. (operator): Bibești, Strâmba, Finta-Gheboaia, Fierbinți-Târg, Frasin-Brazi, Zătreni, Boldu, Roșioru, Gura-Suții, Balta Albă și Vlădeni

OFFSHORE

 • Perimetrul EX 30 – Trident, zona de apă adâncă a Mării Negre, cota de participare de 12,2%, alături de partenerul asociat LUKOIL Overseas Atash B.V., (operator)

Anul 2020 – Descoperiri importante de gaze naturale

 • 10 sonde de explorare care au finalizat lucrările de foraj, 5 sonde dintre acestea au avut rezultat pozitiv la probele de producție (vor intra în faza de exploatare experimentală/definitivă după realizarea infrastructurii necesare), iar o sondă este în probe de producție
 • 3 sonde au definitivat probele de producție, cu rezultat pozitiv
 • Explorarea Bazinului Transilvaniei la nivelul obiectivelor de adâncime Presalifere– în cadrul proiectului major “Transilvania” continuă prin pregătirea de sonde de mare adâncime pentru foraj.
 • Evaluarea descoperirii Caragele-Deep și confirmarea potențialului prospectiv la nivelele obiectivelor de adâncime, de vârstă Mesozoic.
 • Achiziție date seismice de tip 3D în perimetrele RG.08Oltenia și RG.06 Muntenia Nord-Est.

Explorarea pentru hidrocarburi se concentrează pe generarea de valoare prin creșterea și îmbunătățirea portofoliului de resurse, în contextul în care gazele naturale reprezintă sursa de energie care va continua să fie importantă pentru societate în deceniile viitoare. Obiectivul de optimizare a resurselor, de creștere a eficienței tuturor sectoarelor din explorare prin intermediul îmbunătățirii logisticii și digitalizării reprezintă direcții cheie pentru asigurarea calității, competitivității și continuității activității de explorare.

Creșterea rezervelor și resurselor noastre de gaze naturale reprezintă o prioritate strategică. Diversificarea/extinderea rezervelor și resurselor de gaze naturale se realizează prin „Descoperiri + Îmbunătățirea ratei de recuperare a rezervelor dovedite”.

rata anuala

Pe baza noilor descoperiri realizate pentru anul 2020, rata anuală de înlocuire a rezervelor (RRR) a fost estimată la 60%.

În primul semestru al anului 2018 s-a derulat procesul de auditare externă a rezervelor și resurselor contingente de gaze naturale aflate în patrimoniul Romgaz de către firma americană DeGolyer&MacNaughton:

 • Resursele Contingente totale de 78,4 miliarde mc (+55% față de Dec2015)
 • Rata medie de înlocuire a rezervelor în ultimii 5 ani de 78% - mult peste ținta companiei de 70%.
grafice explorare