Mergi la conţinutul principal

În anul 1909, la Sărmășel, în timp ce se fora la peste 300 de metri adâncime pentru săruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat începutul unei industrii, acum seculare. În urma acestor evenimente a fost acceptată ideea că emanațiile de gaze semnalate în diferite zone din Bazinul Transilvaniei sunt dovada existenței unor acumulări importante de gaze naturale.

Importanța energetică a noii resurse, pentru dezvoltarea economică a Transilvaniei, a determinat continuarea cercetării acumulărilor de gaze naturale, explorarea și exploatarea, transportul și utilizarea lor în mai multe zone din Transilvania. Dintre realizările importante pot fi menționate utilizarea gazelor la cazanele de abur de la Sărmășel, iluminatul cu gaze naturale al aleilor din Stațiunea Bazna, construcția conductei de transport gaze naturale Sărmășel – Turda, construcția rețelei de distribuție gaze din Turda.

Succesul american în exploatarea și utilizarea gazelor naturale a fost unul dintre motivele care au determinat înființarea Societății Maghiare de Gaz Metan UEG, de către Ministerul de Finanțe Ungar și Deutsche Bank, societate care avea ca obiect de activitate explorarea, exploatarea, transportul, distribuirea și utilizarea gazelor naturale din unele regiuni din Transilvania. Unirea Transilvaniei cu România a adus modificări în sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizări, fuziuni, externalizări ale societăților comerciale din acest sector. În anul 1925 s-a înființat Societatea Națională de Gaz Metan SONAMETAN, care a funcționat cu o Direcție de Exploatări Tehnice la Mediaș. În anul 1947 se naționalizează activele companiei de către nou regim politic din România, dar profesionalismul angajaților a permis continuarea amplului plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport și distribuție a gazelor naturale pe teritoriul României, atingându-se un maxim al dezvoltării în anii '70. În anul 1991 societatea națională de gaze primește numele ROMGAZ, nume care după anul 2000 s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare și înmagazinare gaze naturale în România.

Tradiția, managementul responsabil și experiența de cooperare pe teritoriul țării cu o serie de companii străine, au determinat societatea să se orienteze către activitatea de cooperare în afara granițelor. Astfel, în anul 2008, Romgaz a devenit co-titular de drepturi și obligații petroliere în 3 perimetre de explorare din Slovacia și 2 perimetre de explorare din Polonia. Romgaz a parcurs un drum lung pe scara dezvoltării sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter internațional, încadrându-se astazi în rândul companiilor europene de top.

Prezentare Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Compania, cu sediul central în Mediaș, face cercetări geologice, produce gaz metan, stochează gaze naturale subterane și oferă servicii în câmpurile de gaz.