Mergi la conţinutul principal

Istoric

In anul 1909, la Sarmasel, in timp ce se fora la peste 300 de metri adancime pentru saruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat inceputul unei industrii, acum seculare. In urma acestor evenimente a fost acceptata ideea ca emanatiile de gaze semnalate in diferite zone din Bazinul Transilvaniei sunt dovada existentei unor acumulari importante de gaze naturale.

Importanta energetica a noii resurse, pentru dezvoltarea economica a Transilvaniei, a determinat continuarea cercetarii acumularilor de gaze naturale, explorarea si exploatarea, transportul si utilizarea lor in mai multe zone din Transilvania. Dintre realizarile importante pot fi mentionate utilizarea gazelor la cazanele de abur de la Sarmasel, iluminatul cu gaze naturale al aleilor din Statiunea Bazna, constructia conductei de transport gaze naturale Sarmasel – Turda, constructia retelei de distributie gaze din Turda.

Succesul american in exploatarea si utilizarea gazelor naturale a fost unul dintre motivele care au determinat infiintarea Societatii Maghiare de Gaz Metan UEG, de catre Ministerul de Finante Ungar si Deutsche Bank, societate care avea ca obiect de activitate explorarea, exploatarea, transportul, distribuirea si utilizarea gazelor naturale din unele regiuni din Transilvania. Unirea Transilvaniei cu Romania a adus modificari in sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizari, fuziuni, externalizari ale societatilor comerciale din acest sector. In anul 1925 s-a infiintat Societatea Nationala de Gaz Metan SONAMETAN, care a functionat cu o Directie de Exploatari Tehnice la Medias. In anul 1947 se nationalizeaza activele companiei de catre nou regim politic din Romania, dar profesionalismul angajatilor a permis continuarea amplului plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport si distributie a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, atingandu-se un maxim al dezvoltarii in anii '70. In anul 1991 societatea nationala de gaze primeste numele ROMGAZ, nume care dupa anul 2000 s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare si inmagazinare gaze naturale in Romania.

Traditia, managementul responsabil si experienta de cooperare pe teritoriul tarii cu o serie de companii straine, au determinat societatea sa se orienteze catre activitatea de cooperare in afara granitelor. Astfel, in anul 2008, Romgaz a devenit co-titular de drepturi si obligatii petroliere in 3 perimetre de explorare din Slovacia si 2 perimetre de explorare din Polonia. Romgaz a parcurs un drum lung pe scara dezvoltarii sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter international, incadrandu-se astazi in randul companiilor europene de top.

Prezentare Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Compania, cu sediul central în Medias, face cercetări geologice, produce gaz metan, stochează gaze naturale subterane și oferă servicii în câmpurile de gaz.