Mergi la conţinutul principal
     

Aniversarea a 115 ani de la descoperirea gazelor naturale

ROMGAZ a găzduit în data de 4 aprilie 2024, în spațiul Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, lucrările simpozionului „Exploatarea gazelor din Marea Neagră, la aniversarea a 115 ani de la descoperirea gazelor naturale”.
Repere importante din istoria gazelor naturale au fost prezentate în sesiunea științifică dedicată primei descoperiri, în urmă cu 115 ani, a gazelor naturale pe teritoriul actual al României și finalizării în urmă cu 110 ani a primei conducte de transport gaze naturale din Europa.
Răzvan Popescu, Directorul General al ROMGAZ, a declarat în deschiderea evenimentului: „În cei 115 ani de activitate, ROMGAZ, compania fanion a industriei gaziere românești, a inovat și dezvoltat continuu tehnici și tehnologii care au permis asigurarea necesarului de gaze al României, astăzi găsindu-se în fața celei mai mari provocări, exploatarea gazelor din Marea Neagră”.
Evenimentul a continuat cu susținerea unor lucrări de specialitate care au marcat momente de istorie și de actualitate în industria gazieră din România.

  • „Istoria celor 115 ani de gaze naturale”, lucrare susținută de dna Angela Păucean, muzeograf al Muzeului Gazelor Naturale;

  • „Istoria celor 110 ani de transport gaze”, prezentată audienței de dna Elisabeta Ghidiu – Director Strategie şi Management Corporativ, Transgaz;

  • „2009 – Anul filatelic al industriei gaziere românești - industria gazieră reprezentată de-a lungul timpului în filatelie”, o retrospectivă susținută de Ing. Liviu Pintican Iuga – Asociația Filateliștilor Sibiu și fost director general adjunct la TRANSGAZ;

  • „Importanța gazelor naturale în tranziția energetică”, expunere susținută de Ing. Chisăliţă Dumitru – Șef Centru de Documentare şi Informare – Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș.

Momentul aniversar s-a încheiat cu vizitarea expoziției filatelice deschisă la Muzeul Gazelor Naturale și cu înmânarea celor prezenți a Mapei filatelice aniversare lansată cu acest prilej, respectiv a unui Album fotografic intitulat ”ROMGAZ - Exploatarea gazelor din Marea Neagră, la aniversarea a 115 ani de la descoperirea gazelor naturale”.