Tinerii specialiști ROMGAZ – Exploratori în zone de interes geologic ale Bazinului Transilvaniei
Tinerii specialiști ai ROMGAZ au participat, în perioada 15-17 octombrie 2024, la Field Trip ON-Track Transilvania, o expediție de studiu în teren dedicată stagiarilor care s-au alăturat companiei în perioada 2023-2024.
De-a lungul celor trei zile, urmând un traseu bine definit, tinerii au explorat din punct de vedere geologic zone ale Bazinului Transilvaniei pentru a înțelege evoluția tectonică și mediile depoziționale care au funcționat de-a lungul a milioane de ani în zonă.
Urmând traseul coordonat de tinerii specialiști ai ROMGAZ, Adrian Mihăilă - Ing. Geolog și Cosmin Ghiță - Geofizician, sub îndrumarea domnului Octavian Păunescu - Director de Explorare Evaluare, a domnului Ion Foidaș – Director Producție și în colaborare cu Conf. Dr. Emanoil Săsăran de la Universitătea din Cluj Babeș-Bolyai - Departamentul de Geologie, specialiștii exploratori au avut parte de explicații complexe în fața aflorimentelor de roci, fiind implicați în exerciții și provocări tehnice ce au dus la discuții pozitive și constructive, dezvoltându-se cu adevărat o echipă multidisciplinară cu un obiectiv comun.
Exploratorii ROMGAZ au făcut observații la aflorimente de roci cu vârste de la Jurasic (~200Ma.), până la Pannonian (~9Ma), inclusiv au vizitat prima sondă care a descoperit gaze naturale în Bazinul Transilvaniei, sonda 2 Sărmașel forată în anul 1908 și grupul de sonde Sărmășel unde și-au însușit noi cunoștințe și au împărtășit experiențe cu inginerii ROMGAZ de la Secția de producție Sărmășel.
Pe lângă creșterea gradului de cunoaștere a Bazinului Transilvaniei și înțelegerea modelelor geologice care pot sta la baza viitoarelor lucrări de explorare și de dezvoltare a zăcămintelor, un alt obiectiv atins a fost integrarea colegilor stagiari prin crearea de noi conexiuni între diferite departamente și încurajarea discuțiilor tehnice pe diferite tematici stau la baza dezvoltării profesionale a specialiștilor.
Felicitări tuturor persoanelor implicate în proiect pentru eforturile depuse în realizarea acestuia și succes tinerilor specialiști ai ROMGAZ!
Testimonialele tinerilor specialiști, inițiatori ai proiectului:
Cosmin Ghiță, Geofizician ROMGAZ:
„Plecând de la ideea de a înțelege mai bine evoluția geologică a Bazinului Transilvaniei, a luat naștere conceptul ON-Track care are ca scop principal mărirea gradului de cunoaștere în domeniile explorării, forajului, producției de hidrocarburi și nu numai, prin organizarea ieșirilor pe teren.
ON-Track este practic un curs de teren în care experții din cadrul companiei împreună cu cadrele didactice universitare susțin prezentări și explicații tehnice complexe participanților, punând în evidență și importanța înțelegerii lanțului tehnologic din cadrul companiei și faptul că lucrul în echipe multidisciplinare duc la o bună desfășurare a activităților. Am avut deosebita plăcere de a face parte din echipa de organizare a acestui eveniment, bucurându-ne de susținerea Conducerii companiei pe tot parcursul organizării.
Susținerea explicațiilor pe teren mi-a adus multă satisfacție și a demonstrat încă odată că doar prin dăruirea cunoștințelor deținute va duce la dobândirea altora noi, efect care s-a amplificat în momentele când toate persoanele participau activ la discuții aducând argumente pro și contra și generând idei noi. Vreau sa mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în proiect și să îi invit încă de pe acum să participe cu entuziasm și curiozitate și la următorul ON-Track!”
Adrian Mihăilă, Geolog ROMGAZ:
„Bazinul Transilvaniei este o regiune cu o deosebită importanță în domeniul gazelor naturale, motiv pentru care am găsit oportun să organizăm o ieșire în teren unde să purtăm discuții tehnice multidisciplinare, libere, alături de colegii noștri de la alte departamente. Aflorimentele au fost atent alese, cu intenția de a urmări și înțelege mai bine relația dintre evoluția în timp a Bazinului și exploatarea zăcămintelor, astfel încât să putem examina noi oportunități de dezvoltare a bazinului la nivel de companie.
Pentru mine, acest proiect este foarte important prin prisma faptului că m-am aflat pentru prima dată în postura de ghid și mi-a făcut plăcere să împărtășesc colegilor cunoștințele mele ca geolog. Am apreciat implicarea și entuziasmul participanților de care au dat dovadă pe parcursul a tuturor celor 3 zile de Field Trip.
Ce e important de menționat este că nimic din toate acestea nu ar fi avut loc fără încrederea și susținerea Conducerii și a colegilor, cale pe care vreau să le mulțumesc încă o dată.”